Verschil niet-uitvoerende Bestuurder en Commissaris

door 20 mei 2021juridisch

Voor de BV en de NV is het sinds januari 2013 mogelijk om een one-tierd board in te voeren. In een one-tier board worden de taken van het bestuur over zogeheten uitvoerende en niet-uitvoerende bestuurders verdeeld. Daarbij zijn de niet-uitvoerende bestuurders op grond van de wet verplicht om toezicht te houden op de uitvoerende bestuurders. Daarnaast staan de niet-uitvoerende bestuurders de uitvoerende bestuurders met advies bij. Per 1 juli 2021 wordt het door de inwerkingtreding van de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen ook voor andere rechtspersonen mogelijk om een one-tierd board in te voeren. Als voor een one-tier board wordt gekozen, is het niet mogelijk om ook een RvC (two-tier board) in te stellen. Aangezien andere rechtspersonen dan de BV en de NV vanaf 1 juli 2021 dus kunnen kiezen uit een one-tier of een two-tier board, is het goed twee belangrijke verschillen tussen de niet-uitvoerende bestuurder en de commissaris te belichten.

>

Taak en rol 

De niet-uitvoerende bestuurder dient niet alleen toezicht te houden op de uitvoerende bestuurders, maar ook op de andere niet-uitvoerende bestuurders. Daarnaast staan de niet-uitvoerende bestuurders de uitvoerende bestuurders met advies bij. Gelet op die taak en rol kan de niet-uitvoerende bestuurder goed worden vergeleken met een commissaris. Daarom dient een niet-uitvoerende bestuurder – net als een commissaris – een natuurlijk persoon te zijn. Dit in tegenstelling tot een (uitvoerende) bestuurder die een rechtspersoon kan zijn. Van een niet-uitvoerende bestuurder wordt echter een actievere rol dan van een commissaris verwacht. Die actievere rol is te verklaren door het feit dat de niet-uitvoerende bestuurder deelneemt aan de beraadslaging en de besluitvorming van het bestuur. De niet-uitvoerende bestuurder zit dus bovenop de uitvoerende bestuurder. Daardoor beschikt de niet-uitvoerende bestuurder eerder over informatie dan een commissaris, waardoor de niet-uitvoerende bestuurder ook sneller kan én moet ingrijpen.

Verschillen tussen de niet-uitvoerende bestuurder (one-tier board) en de commissaris (two-tier board)

Sylvana Vijn werkt sinds eind 2015 bij Thuis Partners advocaten en is werkzaam in de ondernemingsrecht- en insolventiepraktijk. Op die gebieden adviseert zij bedrijven, instellingen en overheden en staat zij aandeelhouders, bestuurders en commissarissen collectief of individueel bij.

Sylvana Vijn
Advocaat

043-3521397

Stel uw vraag aan Sylvana Vijn van Thuis Partners

>>

Aansprakelijkheid

Bij een two-tier board met een RvC kan de RvC aansprakelijk zijn wegens het houden van onvoldoende toezicht. De mogelijke aansprakelijkheid van de RvC komt in het algemeen pas in beeld als vaststaat dat het bestuur haar taak niet behoorlijk heeft uitgeoefend. Dan rijst immers pas de vraag of de RvC haar toezichthoudende functie behoorlijk heeft uitgevoerd. Bij de one-tier board is dat anders, omdat ons recht uitgaat van collectieve aansprakelijkheid van bestuurders. Niet-uitvoerende bestuurders staan niet buiten het bestuur, maar maken deel uit van het bestuur. Dat betekent dat de aansprakelijkheid van een niet-uitvoerende bestuurder in beginsel gegeven is als een ander (uitvoerend) bestuurslid zijn taak onbehoorlijk heeft vervuld. Het is dan aan de niet-uitvoerende bestuurder om zich – mede – op grond van een vastgelegde taakverdeling binnen het bestuur te proberen te disculperen.

Ondanks dat de niet-uitvoerende bestuurder en de commissaris in grote mate op elkaar lijken, zijn er dus belangrijke verschillen. Bij het aanvaarden van een benoeming als niet-uitvoerende bestuurder is het goed daarop bedacht te zijn.

Sylvana Vijn werkt sinds eind 2015 bij Thuis Partners advocaten en is werkzaam in de ondernemingsrecht- en insolventiepraktijk. Op die gebieden adviseert zij bedrijven, instellingen en overheden en staat zij aandeelhouders, bestuurders en commissarissen collectief of individueel bij.

Sylvana Vijn
Advocaat

043-3521397

Stel uw vraag aan Sylvana Vijn van Thuis Partners

Kennisbank

Wij delen graag onze kennis

We hebben inmiddels al meer dan 250 artikelen in onze kennisbank opgenomen. En deze stellen wij graag aan u beschikbaar!

Vacatures

Diverse organisatie hebben vacatures

Vacatures in Limburg, Brabant en Gelderland binnen private en publieke organisaties overzichtelijk gepresenteerd.

Share This