(Jaarlijkse) decharge tijd

door 18 juni 2021juridisch

Binnen vijf maanden na afloop van het boekjaar dient het bestuur van een vennootschap een jaarrekening op te maken en deze ter vaststelling aan de algemene vergadering voor te leggen. Deze termijn geldt behoudens verlenging met ten hoogste vijf maanden. Dat betekent dat het bij vennootschappen waarbij het boekjaar gelijk is aan het kalenderjaar – behoudens voornoemd uitstel – weer decharge tijd is. Reden om kort stil te staan bij de inhoud en de reikwijdte van een jaarlijkse decharge.  

>

Als aan een bestuurder of een commissaris decharge wordt verleend, dan wordt deze bij besluit van de algemene vergadering ontheven van aansprakelijkheid van het door hem gevoerde beleid respectievelijk het door hem uitgeoefende toezicht. De decharge ziet daarmee op aansprakelijkheid van de bestuurder/commissaris ten opzichte van de vennootschap en staat niet aan externe aansprakelijkheid van de bestuurder/commissaris jegens bijvoorbeeld een crediteur in de weg. Het vaststellen van de jaarrekening door de algemene vergadering strekt niet automatisch tot het verlenen van decharge. Dit is anders als alle aandeelhouders tevens bestuurder van de vennootschap zijn. In dat geval strekt het vaststellen van de jaarrekening automatisch tot het verlenen van decharge. Als niet alle aandeelhouders tevens bestuurder van de vennootschap zijn, dient het besluit tot decharge afzonderlijk op algemene vergadering van aandeelhouders te worden geagendeerd en dient daartoe rechtsgeldig te worden besloten.

De inhoud en reikwijdte van een jaarlijkse decharge nader uitgelegd.

Sylvana Vijn werkt sinds eind 2015 bij Thuis Partners advocaten en is werkzaam in de ondernemingsrecht- en insolventiepraktijk. Op die gebieden adviseert zij bedrijven, instellingen en overheden en staat zij aandeelhouders, bestuurders en commissarissen collectief of individueel bij.

Sylvana Vijn
Advocaat

043-3521397

Stel uw vraag aan Sylvana Vijn van Thuis Partners

>>

Als de vennootschap na het verlenen van een decharge een vordering tot schadevergoeding tegen een bestuurder of commissaris instelt, dan kan deze vordering afstuiten op de decharge. Dat is echter alleen het geval als de feiten waarop de vordering is gebaseerd uit de jaarrekening blijken of als deze feiten aan de algemene vergadering bekend zijn gemaakt voordat tot de decharge is besloten. Een decharge heeft daardoor een beperktere reikwijdte dan soms gedacht. Het is namelijk vaste rechtspraak dat een beroep op decharge niet zal slagen als de vordering op feiten ziet die de (individuele) aandeelhouders buiten het verband van de algemene vergadering bekend zijn geworden. In dat geval stuit een vordering tot schadevergoeding niet af op de aan de bestuurder of commissaris verleende decharge.

>>>

Om een succesvol beroep op decharge te kunnen doen, dient door de bestuurders en commissarissen dus open kaart te worden gespeeld. Dat geldt zelfs als er slechts een aandeelhouder is die tevens bestuurder van de vennootschap is waarbij de aandeelhouder in principe dan aan zichzelf (zij het met een andere pet op) decharge verleend. Zelfs in dat geval dient de bestuurder de bij hem aanwezige wetenschap over van belang zijnde feiten duidelijk in de jaarrekening op te nemen of tijdens de algemene vergadering (bestaande uit zichzelf) expliciet te noemen en te notuleren. Dit lijkt wellicht op het opvoeren van een onnodig, formeel toneelspel, maar het voorkomt dat achteraf een tevergeefs beroep op de decharge wordt gedaan. Als deze formaliteiten worden gevolgd, kan een rechtbank – mocht het zover komen – namelijk niet anders oordelen dan dat de feiten waarop de vordering is gebaseerd op de juiste wijze aan de algemene vergadering zijn bekend gemaakt voordat decharge werd verleend met als resultaat dat het beroep op decharge slaagt.

Finale decharge

Tot slot, naast de jaarlijkse decharge bij het vaststellen van de jaarrekening kan er ook een finale decharge aan bestuurders en commissarissen worden verleend. Een finale decharge wordt doorgaans verleend bij het aftreden van een bestuurder of commissaris en ziet op het geheel gevoerde beleid respectievelijk geheel uitgeoefende toezicht. Een finale decharge heeft dus een ruimer bereik dan een jaarlijkse decharge, waarbij het om het afgelopen boekjaar gaat. Ook bij een finale decharge geldt echter op grond van vaste rechtspraak dat deze zich slechts uitstrekt tot de feiten die de aandeelhouders op het moment van het verlenen van de finale decharge bekend zijn. Als een vordering op verzwegen feiten wordt gebaseerd dan biedt een decharge dus geen bescherming. Dat dienen bestuurders en commissarissen zich goed te realiseren.

Sylvana Vijn werkt sinds eind 2015 bij Thuis Partners advocaten en is werkzaam in de ondernemingsrecht- en insolventiepraktijk. Op die gebieden adviseert zij bedrijven, instellingen en overheden en staat zij aandeelhouders, bestuurders en commissarissen collectief of individueel bij.

Sylvana Vijn
Advocaat

043-3521397

Stel uw vraag aan Sylvana Vijn van Thuis Partners

Kennisbank

Wij delen graag onze kennis

We hebben inmiddels al meer dan 250 artikelen in onze kennisbank opgenomen. En deze stellen wij graag aan u beschikbaar!

Vacatures

Diverse organisatie hebben vacatures

Vacatures in Limburg, Brabant en Gelderland binnen private en publieke organisaties overzichtelijk gepresenteerd.

Share This