De RvC als werkgever
Hoe goed moet een commissaris op de hoogte zijn van de privésituatie van de RvB (leden)?
>
De privésituatie van bestuurders
De werkgeversrol van de RvC is de laatste jaren alleen maar in belangstelling toegenomen. Dat zien we bijvoorbeeld in de vele discussies rond beloning en opvolging. Omdat wij sinds een aantal jaren ook RvB-/directie-leden betrekken bij ons onderzoek, krijgen we tijdens interviews ook hun inzichten. Mede op basis hiervan ontstond bij ons de vraag of commissarissen wel echt goed op de hoogte zijn van wat er thuis bij bestuurders allemaal speelt. Maakt de privé-situatie van bestuurders ook deel uit van het aandachtsgebied van de commissaris?
>>
Het onderzoek
Dit onderwerp hebben we in het onderzoek opgenomen. Zoals altijd vroegen we daarbij naar een oordeel over de stelling in de huidige situatie, in dit geval of de respondent vond dat hij/zij voldoende op de hoogte was van de privé-situatie van de bestuurder, en naar de wenselijk situatie, dus of ze daarover beter op de hoogte zouden moeten zijn. Op basis van de verschillen tussen de twee scores berekende we of er sprake is van een gewenste verbetering. We onderscheiden daarbij de verbeterwens (score wenselijke situatie +10% tot +20% van score huidige situatie) en de urgente verbeterwens (score wenselijke situatie meer dan +20% van score huidige situatie).
>>>
Heeft een commissaris voldoende zicht op de privésituatie van een bestuurder/RvB-lid?
De bestuurder/het RvB-lid geeft zelf aan verbetering wenselijk te vinden. Het bestuur/RvB-lid behoort samen met de voorzitter van de rvc tot de enige twee benchmarks die in de wenselijke situatie een 4.0 of hoger scoren (op een schaal van 1 t/m 5). Wellicht verwacht u dat de bestuurder die aandacht niet wenselijk vindt, maar dat bleek in zijn geheel niet uit het onderzoek.
Zou het gevoel kunnen leven bij bestuurders dat de relatie met de RvC soms ook wat minder zakelijk kan? Of vanuit het organisatiebelang geformuleerd: kan de privésituatie niet een belangrijke invloed hebben op het zakelijk functioneren van de RvB? Vult de RvC de persoonlijke klankbordfunctie wel voldoende adequaat in? En rijkt dat ook tot het functioneren van de bestuurder en het spanningsveld dat dat soms oplevert in relatie tot privé? Of moet het betrokken RvB-lid maar gebruikmaken van een externe coach of een collegabestuurder van een andere organisatie om dergelijke zaken te kunnen bespreken?
>>>>
Een buddy-systeem
Naar ons idee liggen er kansen om een ook het privé-domein van bestuurders meer te betrekken bij de job. Kan een RvC en een organisatie het zich veroorloven om geen vinger aan de pols te houden met betrekking tot de individuele gezondheid van de RvB-leden? Worden zaken als ziekte bij familieleden of scheidingsperikelen wederzijds gedeeld? En moeten alle commissarissen hiervan in gelijke mate op de hoogte zijn of ligt dit exclusief bij de voorzitter of de HR-commissie? Vragen die relevant zijn om in de RvC eens te stellen.
Het lijkt erop dat de vraag ‘hoe gaat het met je’ vaker is gesteld in de afgelopen coronaperiode dan in menig jaar daarvoor. Hopelijk wordt dat vastgehouden. In dat verband hebben wij gehoord dat sommige organisaties met een ‘buddy-systeem’ werken, waarbij een RvC-lid en een RvB-lid aan elkaar zijn gekoppeld, juist om meer invulling te geven aan die persoonlijke component.
Over het onderzoek
Vorige zomer werd de vijftiende editie van het jaarlijkse Grant Thornton commissarissen-benchmarkonderzoek van Board in Balance gehouden. Het onderzoek van auteurs Aalt Klaassen, Dirk-Jaap Klaassen en Oscar Toebosch (Board in Balance) en prof. Herbert Rijken richt zich op commissarissen, bestuurders, secretarissen van RvC en RvB en internal auditors.
Voor de verwerking van de resultaten wordt een regressieanalyse toegepast. Daardoor kunnen resultaten worden verkregen voor de afzonderlijke variaties (benchmarks). De respondenten worden benaderd via FBNed, de Governance University, de NCD, de NCR, de NVTZ, de NVTC, platform governance in cultuur, de VTW, VNO-NCW metropool Amsterdam, VTOI-NVTK, stichting Blikverruimers en Topvrouwen.nl (nu SER) en het relatiebestand van Board in Balance. Aan het onderzoek deden deze editie 197 respondenten mee. Het onderzoek wordt gesponsord door Grant Thornton, ORTEC en Integration People. Voor meer informatie: Board in Balance
RvC- of RvT-lid? En ook deelnemen?
Als u wilt deelnemen, stuur dan uw contactgegevens naar Dirk-Jaap Klaassen (dirk-jaap.klaassen@boardinbalance.com). Wij zorgen er dan voor dat u deze zomer ook een uitnodiging ontvang voor deelname aan het onderzoek van de nieuwe jaargang.
Respondenten geven aan dat deelname hen tot denken aanzet en helpt met het formuleren van agendapunten voor de RvC. U krijgt nieuwe inzichten en draagt via ons onderzoek bij aan goed bestuur.
Oscar Toebosch is researcher/consultant en mede-oprichter van Board in Balance, een onafhankelijke organisatie die evaluaties van raden van commissarissen en raden van toezicht uitvoert en onderzoek verricht naar governance. Één van deze onderzoeken is het Grant Thornton Commissarissen-benchmarkonderzoek, naar het functioneren van het commissariaat in al zijn facetten.
Oscar Toebosch
Partner Board in Balance
Vergelijkbare artikelen
Kennisbank
Wij delen graag onze kennis
We hebben inmiddels al meer dan 250 artikelen in onze kennisbank opgenomen. En deze stellen wij graag aan u beschikbaar!
Vacatures
Diverse organisatie hebben vacatures
Vacatures in Limburg, Brabant en Gelderland binnen private en publieke organisaties overzichtelijk gepresenteerd.