Thijs van der Hagen over De Erkende Toezichthouder

door 29 december 2020opleidingen

>

Thijs van der Hagen volgde de basismodule Op weg naar het Nieuwe Toezicht. Wat vond hij ervan en wat heeft hij ervan geleerd?

Lees zijn ervaring:

Thijs van der Hagen is in het dagelijks leven werkzaam als Head of Operations bij APG en is lid Raad van Toezicht bij MosaLira. Hij volgde ‘De Erkende Opleiding tot Toezichthouder Nieuwe Stijl’ die Delfin Executives samen met De Erkende Toezichthouder organiseert. “Ik had altijd al de ambitie om toezichthouder te worden”, vertelt Thijs. “Maar waar begin je? Wat houdt het in, wat zijn verantwoordelijkheden, risico’s en hoe kun je optimaal invulling geven aan een toezichthouderschap. Deze vragen leven volgens mij bij veel potentiële toezichthouders. Elise Lansu van Delfin attendeerde mij op de opleiding om me te oriënteren. En … ik heb er absoluut geen spijt van.

afbeelding_5vragenaan_monique_princen

“Je bestuurt toch ook geen auto zonder rijbewijs?

>>

Wat heb je geleerd?

De module geeft je heel concreet inzicht in praktische zaken binnen het nieuwe toezicht met heel veel casuïstiek. Telkens keren drie items terug bij het uitoefenen van mijn toezichthoudende rol. Ten eerste: ken je rol(len). Oftewel, weet wanneer je welke rol uitvoert als toezichthouder. Als je dat zelf goed in beeld hebt, kun je bijvoorbeeld de directeur / bestuurder van je organisatie goed ‘challengen’ om optimaal te presteren. Het tweede aspect van de module waar ik nog steeds profijt van heb, klinkt cliché maar is echt belangrijk: blijf telkens oprecht vragen stellen. Door open vragen te stellen, kom je veel te weten over de ins- en outs van dossiers of de organisatie. Tot slot: blijf scherp op de ‘stoel van de bestuurder’, ga er niet op zitten maar er naast, maar wel dichtbij.

De module is een aanrader voor iedereen die een toezichthoudende functie overweegt en eigenlijk een must. Het maakt je vaardigheden inzichtelijk. Je bestuurt toch ook geen auto zonder rijbewijs?

Max is al meer dan 10 jaar actief in het vinden van kandidaten voor management- en directiefuncties en toezichthoudende functies in met name de non-profitsector. Door zijn jarenlange politieke carrière heeft hij een antenne ontwikkeld en een netwerk van kandidaten opgebouwd waar opdrachtgevers veel plezier aan beleven.

Max Ruiters
Partner Delfin Executives

Kennisbank

Wij delen graag onze kennis

We hebben inmiddels al meer dan 250 artikelen in onze kennisbank opgenomen. En deze stellen wij graag aan u beschikbaar!

Vacatures

Diverse organisatie hebben vacatures

Vacatures in Limburg, Brabant en Gelderland binnen private en publieke organisaties overzichtelijk gepresenteerd.

Share This