Good Governance in de Sport (1)

08-05-2018 | governance | 0 Reacties

In een aantal artikelen ga ik nader in op “Governance in de Sport”. Vrijwel dagelijks zult u in de nieuwsberichten iets lezen over zaken in de sport, die direct of indirect met dit onderwerp te maken hebben, zonder dat u het zich realiseert.

De roep om stringenter toezicht in de sport met heldere transparante en integere structuren wordt steeds luider. Hoe komt dit? Eigenlijk heel simpel, de laatste jaren worden we overspoeld met berichten over: matchfixing, doping, seksueel misbruik in de sport, faillissementen, onfatsoenlijk bestuur, corruptie en zelfverrijking. Bijvoorbeeld tot in de hoogste organen van de FIFA en omkoping bij toewijzing van Olympische Spelen en WK’s voetbal. Vaak krijgen sportorganisaties publieke (financiële) ondersteuning, dus de roep om Maatschappelijk Verantwoord sport te organiseren en te (laten) beoefenen neemt sterkt toe. Evident is dat sport een steeds belangrijkere plaats in de maatschappij in neemt.

Ik noem enige recente voorbeelden die illustreren wat ik hierboven bedoelde:

De Giro d’ Italia, is dit weekend gestart in Israël. Een Canadese zakenman, zoon van een Holocaust- overlevende Sylvan Adams sponsorde voor het overgrote deel dit eerste vertrek buiten Europa van een van de drie grote wielerrondes, de Tour, de Vuelta en de Giro. Met sport had dit vertrek vanuit Israël nauwelijks iets te maken, met geld en politiek des te meer. De vraag roept zich hier op wie is de uiteindelijke beslisser over zoiets als het vertrek van een van de drie, grootste prof rondes in de wielersport.

Het tweede saillante punt over deze Giro, is het meerijden van de Sky ploeg en in het bijzonder haar kopman Chris Froome. De directeur van de Giro, dhr. Vegni, heeft verklaard, 1,4 miljoen Euro aan startgeld voor de Sky ploeg betaald te hebben en voelt zich nu misleid door het Sky teammanagement want tijdens de onderhandelingen over  de start van Sky wist het management al dat er een onderzoek liep naar het Salbutamol gebruik van Froome in de door hem gewonnen Vuelta van vorig jaar. Voor de duidelijkheid Froome had een medisch attest dat Salbutamol gebruik door hem toestond, alleen de door hem gebruikte hoeveelheden overschrijden ver de medische noodzaak en hebben een stimulerende werking op zijn sportieve prestaties gehad, alhoewel ook dat weer in twijfel wordt getrokken.

Nu het Governance vraagstuk. Wie beslist er nu of Froome mag starten of niet? De regels over doping (laboratoria, testen, dopingslijsten met uitzonderingen en bescherming van privacy) worden gemaakt door het Wereld Anti Doping Agentschap (”WADA”). Alle bij het WADA aangesloten sportorganisaties erkennen deze standaarden en conformeren zich er aan. In deze casus is de Giro aangesloten bij de Internationale Wielerunie UCI, die de standaarden van het WADA erkent. Dus het WADA onderzoekt de ”casus Froome” en de UCI dient zich te conformeren aan de uitspraak van het WADA hierover en de Giro dient die beslissingen over te nemen. Alle betrokkenen kunnen dan nog in beroep gaan bij het International Sporttribunaal CAS.

De pers op donderdag 3 mei j.l.: “De Internationale Wielrenunie UCI, heeft donderdag in een officiële verklaring Giro baas Mauro Vegni van Italië teruggefloten”. De Giro baas zei in Jeruzalem ten onrechte dat de eindklassering van Froome in de Giro blijft staan ook als Froome alsnog geschorst wordt wegens dopinggebruik, die verzekering zou Vegni van de voorzitter van de UCI hebben gehad. De UCI reageerde kort en krachtig: daar gaat de voorzitter van de UCI niet over. Hoe zit het dan wel? Hoe is de Governance structuur in de wielersport nu geregeld?

Nog een laatste voorbeeld uit de pers van vorige week. : “Jan van Halst, directeur commerciële zaken van voetbalclub FC Twente neemt ontslag als directeur commerciële zaken”. Kort hiervoor, nam Van Halst al ontslag als directeur Technische Zaken, mede onder druk van de supporters.  Van Halst was dus zowel Technisch- als Commercieel directeur en een van beide functies heeft hij onder druk van de supporters neergelegd, de ander kennelijk op eigen initiatief. De vragen die die dit allemaal oproept, behandel ik in mijn volgende bijdrage.

Frank van Buren is al meer dan 10 jaar actief in het vinden van kandidaten voor executive en toezichthoudende posities binnen zowel profit als non-profit organisaties. Daarnaast treedt hij op als schaduwmanager voor interim managers en fungeert hij als coach voor executives en raden van toezicht.

Frank van Buren
Partner Delfin Executives

linkedin email telefoon

06 - 523 76 777

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This