Vind het commissariaat dat bij u past

door 10 mei 2021werving & selectie

Vaak hoor ik kandidaat-toezichthouders verzuchten dat ze het moeilijk vinden een toezichthoudende rol te krijgen: “ik kom er niet tussen”  of “ik word steeds afgewezen op mijn gebrek aan ervaring”. Wat als we het eens omdraaien? Wat levert u als toezichthouder en wat heeft u nodig om goed te kunnen functioneren? Ik geef u een viertal overwegingen om uw eigen profilering scherp te krijgen:

01.

Wie bent u als toezichthouder?

Waardes verschuiven in het nieuwe toezicht van competitief, maakbaarheid en controlerend naar verbindend, vertrouwen en waarderend. Wat zijn waardes in toezicht die voor u belangrijk zijn? Hoe laat u dit zien?

4 inzichten om uw profilering scherper te krijgen

02.

Wat is uw toegevoegde waarde als toezichthouder en wat onderscheidt u van anderen?

Wat zijn uw competenties? Probeer daarbij specifiek te zijn. Transparant en integer geeft iedere kandidaat aan als competentie. Hoewel onmiskenbaar een essentiële eigenschap is voor een goed toezichthouder. Probeer vooral te duiden op wat u kunt toevoegen. Vanuit een commerciële achtergrond zou u bijvoorbeeld juist goed de competentie omgevingsgericht kunnen invullen omdat u een goed gevoel heeft voor denken vanuit de klant en de klant (of de stakeholder) centraal te stellen. Ander voorbeeld: vanuit uw werkervaring als IT-directeur kunt u toegevoegde waarde leveren en challengen op het gebied van technologische ontwikkelingen. Een heel specifieke toegevoegde waarde die veel gevraagd is en meer onderscheidend is dan transparant en open.

03.

In welke branche of sector wordt u commissaris?

Denk eens na over uw interesses en affiniteit en op welke wijze dit interessant zou kunnen zijn. Een bedrijf dat actief is in een ander deel van de keten bijvoorbeeld. Of bedrijven of branches die te maken hebben met marktontwikkelingen of veranderingen die uw eigen branche al achter de rug heeft. Maar ook een persoonlijke affiniteit of werkervaringen uit het verleden kunnen een goede motivator zijn.

04.

Wat is uw rol?

Wat is uw rol in het team van toezichthouders? Op welke manier werkt u het liefst samen?

>

Vragen waar u misschien even over moet nadenken, maar de antwoorden gaan u helpen. Het gaat u helpen in een brief of aan tafel een goed beeld van uzelf als toezichthouder neer te zetten. Het gaat u ook helpen de juiste vragen te stellen aan de huidige raad van toezicht of commissarissen: wat zijn jullie kernwaarden, hoe werken jullie samen en wat kan ik toevoegen? Tot slot biedt het u handvaten om u zelf te profileren als toezichthouder tijdens bijeenkomsten, op Linkedin en social media. Op deze manier krijgt u smoel als toezichthouder en bent u vele stappen dichterbij het commissariaat dat bij u past!

Elise Lansu is al meer dan 15 jaar actief in het vinden van kandidaten voor toezichthoudende functies  en management- en directiefuncties in met name de profitsector. Daarnaast coacht zij individuele toezichthouders en organiseert zij intervisie bijeenkomsten voor (startende) toezichthouders van verschillende commissariaten.

Elise Lansu
Partner Delfin impact executives

06 – 239 09 009

Stel uw vraag aan Elise Lansu van Delfin Executives

Share This