De vijf vragen aan….. Tom van Vliet

20-04-2020 | toezicht | 0 Reacties

Als specialist in het vervullen van toezichthoudende functies, spreken we bijna dagelijks (potentiële) toezichthouders, opleiders, bestuurders en stakeholders. Persoonlijke en vaak indringende gesprekken, geven ons een inkijk en een goed beeld van de beweegredenen om een toezichthoudende functie te aanvaarden. Het houden van toezicht is inmiddels ontwikkeld met al haar verplichtingen, verantwoordelijkheden en maatschappelijke opgaven. Elke maand stelt Delfin Executives 5 vragen aan een toezichthouder.

We spraken Tom van Vliet, Manager Maatschappelijk Presteren bij ZOwonen de Raad van Toezicht bij het voormalige Huis voor de Zorg dat van een verenigingsstructuur is getransformeerd tot Stichting Burgerkracht Limburg.

De vijf vragen aan … Tom van Vliet

Als je denkt ik pas niet, moet je het juist doen

Waarom wilde je toezichthouder worden?

Tja…waarom. Uit nieuwsgierigheid. Ik was er van bewust dat er ‘zoiets als een toezichthouder’ bestond maar dat was vooral mistig. Wat is dat nou? Wat doen die mensen? Dat triggerde me. Die nieuwsgierigheid is ook telkens mijn drijfveer. “Mijn loopbaan kenmerkt zich door vreemde combinaties. Van werken in de sport en evenementensector tot lesgeven in het Hbo en een overstap naar een woningcorporatie…telkens nieuwe uitdagingen waar ik in het begin niet wist waar ik aan begon. Maar wel steeds het maatschappelijke karakter van de organisatie. Of dat nu de voetbalvereniging, de bank, mijn werk bij ZOwonen of Burgerkracht is. Iets betekenen voor en geloven in je omgeving, dat zit in mijn dna. Daarnaast moet het te combineren zijn met je privé en werkomstandigheden. Als vader van 3 jonge kinderen is het ook thuis druk maar goed te organiseren. Het is mijn eerste toezichthoudende rol en dat was best spannend. Juist omdat ik geen ervaring heb, vond ik dat ik het moest doen. Mijn vrouw en ik waren al verbaasd dat ik werd uitgenodigd voor een gesprek want ik dacht ook dat toezichthoudende functies bestemd waren voor rasechte bestuurders en oude door de wol geverfde commissarissen, zeg maar de old-boys. Niet dus. Juist die onbevangenheid om toch te solliciteren en er toch voor te gaan, sprak de selectiecommissie aan en leeftijd speelde dus geen enkele rol. Ik was en ben gewoon Tom en dat is de kracht, jezelf blijven.


Ben je niet te jong voor een toezichthoudende functie?

Te jong? Juist niet. Leeftijd is niet van belang, wel je houding of je levenservaring. Ik maak ook wel stiekem gebruik van mijn jong imago. Telkens vragen stellen die onbevangenheid tonen. Zelfs de onnozele en voor de hand liggende vragen. Overigens is dat ook wel af toe lastig gezien mijn karakter. Ik heb echt moeten leren om even op je handen te blijven zitten en niet meteen met de oplossing te komen. Je eigen mening even uitstellen, luisteren, vragen stellen. Het is de vraag die je stelt, niet de mening die je vormt! Dat komt de kwaliteit van de besluitvorming ten goede. Dat ik 34 jaar ben is niet van belang voor het uitoefenen van mijn taak, wel de samenstelling van de Raad. Alleen maar jonge honden is niet goed en alleen maar gepensioneerden ook niet. Gelukkig is de Raad van Toezicht bij Burgerkracht zeer divers. Een ervaren voorzitter, een huisarts, een consultant, jong-oud, man-vrouw en dat allemaal in balans. Dat was wel een enorme klus bij de samenstelling. Er was geen Raad, die hebben jullie (Delfin, red.) gevormd. Als nieuwe toezichthouders hebben we in het begin dan ook veel tijd besteed aan teambuilding en dat komt nu goed van pas. Zeer divers maar goed ‘aan elkaar gewaagd’ om het populair te zegen. De mensen om je heen zijn zeer belangrijk voor het functioneren van de gehele raad ten gunste van de organisatie en vooral de doelgroep waar je voor zit!

Wat zou je morgen willen afschaffen in de wereld van de toezichthouder?

De mist. Het imago. Toezichthouders hebben vaak nog een diffuus imago, het beeld dat ik ook van de toezichthouder had toen ik solliciteerde. Vaak komt alleen in de krant als er iets mis is en ja…dat hebben we ook zelf in de hand. Laat als toezichthouder zien waar je mee bezig bent, ben zichtbaar, laat zien dat je integer bent en dat we last hebben van het mistige, ouderwetse imago. Borst vooruit en aan de slag, toezicht. Het moet nu echt gedaan zijn met het imago van cognac-drinkende en sigaar rokende old-boys in mooie bruine leren fauteuills. Toezicht houden is een serieuze aangelegenheid met de bijbehorende verantwoordelijkheden. Laat zien wat je doet!

Waarom is goed toezicht in jouw ogen belangrijk?

Ik ben voorstander van het Nieuwe Toezicht, dichtbij de mensen, dichtbij de organisatie en toch met gepaste afstand. Bij Burgerkracht hebben we het geluk dat het een nieuwe organisatie is waar we het toezicht vanaf het begin vorm konden geven met nieuwe mensen die elkaar niet kenden. Als je goed toezicht houdt, help je een organisatie die ook nieuw is enorm. Natuurlijk ben je een controlerend orgaan maar je kijkt met een andere bril van buiten. Burgerkracht is ‘de stuwende kracht achter burgerpartipatie’ met de kennis en kunde van het voormalige Huis voor de Zorg. Het sociaal domein is erg belangrijk en mijn ervaringen als Manager Maatschappelijk Presteren bij ZOwonen komen dan ook hier goed van pas. Goed toezicht kan dan enorm helpen door eens vanuit andere perspectieven naar uitdagingen te kijken. Ik las vorige maand de 5 vragen aan Karlijn van der Graaf in het kader van deze rubriek. Haar statement over het belang van goed toezicht onderschrijf ik helemaal. Toezicht is geen hobby, goed toezicht is een vak.

Welke tips heb je voor aankomende toezichthouders?

Durf onnozel te zijn. Denk niet dat je het allemaal weet, stel vragen. Dat lijken open deuren maar is o zo belangrijk. En beheers je. Vaak zie je iets en wil je acteren. Weet dan dat dat niet direct je taak is maar van de bestuurder. Met hem of haar kun je sparren maar schiet niet direct in de actie-modus om het zelf op de lossen. Dan breng je de bestuurder maar ook jezelf en de Raad in een lastige positie. Je voelt je eigenaar van een probleem maar bent het niet en dat beperkt je tamelijk. Zorg verder dat je voldoende informatie tot je krijgt. En dat is best pittig. Natuurlijk ben je afhankelijk van de informatie die je van de bestuurder krijgt maar ga ook zelf op onderzoek uit en in gesprek met mensen in je organisatie. Blijf jezelf, in mijn geval: blijf Tom. En de belangrijkste tip: als je denkt “ik pas niet”, moet je het juist doen”.

 

Max is al meer dan 10 jaar actief in het vinden van kandidaten voor management- en directiefuncties en toezichthoudende functies in met name de non-profitsector. Door zijn jarenlange politieke carrière heeft hij een antenne ontwikkeld en een netwerk van kandidaten opgebouwd waar opdrachtgevers veel plezier aan beleven.

Max Ruiters
Partner Delfin Executives

Als specialist in het vervullen van toezichthoudende functies, spreken we bijna dagelijks (potentiële) toezichthouders, opleiders, bestuurders en stakeholders. Persoonlijke en vaak indringende gesprekken, geven ons een inkijk en een goed beeld van de beweegredenen om een toezichthoudende functie te aanvaarden. Het houden van toezicht is inmiddels ontwikkeld met al haar verplichtingen, verantwoordelijkheden en maatschappelijke opgaven. Elke maand stelt Delfin Executives 5 vragen aan een toezichthouder.

We spraken Christian Widdershoven, Executive Vice-President bij Arlanxeo en lid van de Raad van Commissarissen van Brightlands Smart Services Campus.

De vijf vragen aan….. Christian Widdershoven

“Geef ruimte om uit te dagen”

Waarom wilde je toezichthouder worden?

Ik werk al bijna mijn hele leven in internationale banen in de chemische industrie waaronder dan nu bij Arlanxeo als ‘jong va Nuujsjtadt’. Dan besef je dat je veel mooie kansen hebt gekregen, hebt benut en dat je ook iets wilt betekenen voor de regio waar je woont. Het is brengen en krijgen. Je brengt je kennis en ervaring uit het bedrijfsleven en je krijgt voldoening. Een mooie combinatie. Zelf had ik interesse om me juist te verdiepen in een sector waar ik niet actief ben zoals de zorg of high-tech. En toen werd ik geattendeerd om de functie van lid RvC bij Brightlands Smart Services Campus in Heerlen. En, eigenlijk triest, ik wist niet wat ze er deden terwijl wij met onze bedrijven wél op de Britghtlands Campus in Geleen actief zijn. Ik dacht gelijk, met mijn marketingbril, ‘Werk aan de Winkel’. Het is een pracht-campus die nog niet erg bekend is. Een parel met potentie in onze regio! Daar kan ik iets betekenen. Kortom, de combinatie tussen een high-tech-campus, de regio, kennisoverdracht en nieuwsgierigheid kwamen samen.

 

  • Wat is belangrijk in een toezichthoudende rol?

Misschien eerst nog een stap terug. Vóórdat je aan een toezichthouderschap begint, moet je er 100% voor willen gaan. Dat gaat verder dan kennis en kunde. Zelf heb ik er thuis met mijn vrouw en 3 kinderen over gesproken. Mijn vrouw vroeg lachend ‘wanneer wil je dat gaan doen’ en mijn kinderen, in de leeftijd van 10, 15 en 18 jaar vonden het wel spannend. Vooral mijn zoon van 15 vond het wel ‘chill’ dat ik “Tech- Commissaris” werd bij Brightlands. Daar zit ook de kern van het antwoord: weten wat er speelt. Jongeren en high-tech start-ups van deze tijd spreken een andere taal, zijn voortdurend met razendsnelle technologisch ontwikkelingen bezig en daar zit een mooie toekomst voor ons allemaal. Ik ben nu 47 jaar en spreek niet altijd de taal van de jeugd, zeker in deze sector. Zo kunnen we veel van elkaar leren. De doelgroep van Smart Services en ik hebben elkaar veel te bieden. Zij vanuit hun instelling, houding en technologische kennis en ik vanuit bedrijfskundige, business en marketing-ervaring. Dat vult elkaar aan. Juiste dat is belangrijk in een toezichthoudende rol. Elkaar ‘challengen’, uitdagen, ruimte geven voor samenwerking. Niet omdat je het als commissaris beter weet maar omdat je dan samen tot betere beslissingen komt.

 

  • Wat moet morgen direct veranderd worden in toezichthoudend Nederland

Wat echt direct van tafel moet is het ‘beeld’ van de toezichthouder. Ik moet toegeven, ik dacht eerst ook aan het stereotype imago van de toezichthouder in de leren fauteuil met cognac en sigaren. Dat is écht passé. En ja natuurlijk, er zijn nog altijd old-boys maar de wereld is écht veranderd. Nu moeten we doorzetten. Leeftijd is dan ook niet belangrijk, of je nu jong of oud bent, iedereen doet er toe. Het gaat om de juiste houding én werk- en levenservaring. Je moet wel in staat zijn om op het juiste niveau te sparren, informatie te vergaren en beslissingen te nemen. Toezichthoudend Nederland moet verder kijken naar de teamsamenstelling van een Raad. Een divers en gebalanceerd team is belangrijk niet alleen de individuele talenten of competenties van de toezichthouders. Toezicht is belangrijk en laten we het ook eens hardop zeggen: het is ook leuk!

 

  • Wat is belangrijk bij goed toezicht?

Goed toezicht is beslissingen nemen die er toe doen. Informatie vergaren, je nek uit steken, sparren met bestuurders én met anderen. Dat lukt het beste als het team ook zo geformeerd is dat het een afspiegeling van de maatschappij is, een mooie mix. Belangrijk is dat commissarissen zich goed verdiepen in de organisatie, in het businessmodel, in het MT. Veel luisteren, vragen stellen, de context snappen. En dat vergt veel van toezichthouders. Je moet inzicht in die vele aspecten hebben en daar hoort vertrouwen bij. Vertrouwen in je collega toezichthouders, vertrouwen in de bestuurder, vertrouwen in de mensen, in de stakeholders en de organisatie. Ga er maar aan staan! Als je dit voor elkaar krijgt, het winnen van vertrouwen, het krijgen en kunnen beoordelen van de juiste informatie, dan ben je in staat om goed toezicht uit te oefenen.

 

  • Welke tips heb je voor aankomende toezichthouders

Geef je zelf en het team de ruimte om samen te werken. Zorg voor de challenge! Daag dus uit. Denk niet dat je het niet kan. Als je werk- en levenservaring hebt, ga er voor. En dat hoeft niet meteen bij grote multinationals. De hockeyclub, de voetbalclub of de harmonie zijn ook gebaat bij  goed bestuur. Ook dat is een ervaring die niemand je afneemt en belangrijk voor maatschappij en regio is. Het mooie van een functie binnen een  RvT of RvC bij een bedrijf of organisatie is dat je vrij en  onafhankelijk bent. Er is geen dubbele agenda waardoor je in alle vrijheid het beste kunt betekenen voor de organisatie. Het is geen baan waar je misschien vanwege carrièrekansen een bepaalde kant op gaat Het is een nevenfunctie en een hele mooie! Grijp die kans om iets voor de gemeenschap te mogen betekenen als je de mogelijkheid krijgt.

linkedin email telefoon 06 – 461 17 342

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This