Circulariteit en de rol van de RvC
Wat is het, wat doen we al en waar ligt de grens voor de RvC?
>
Commissarissen zijn onder andere verantwoordelijk voor de continuïteit van de onderneming op lange termijn. Organisaties worden zowel maatschappelijk als op gebied van compliance uitgedaagd steeds duurzamer te opereren. Daarbij valt ook de term circulaire economie. Reden voor ons om afgelopen zomer op de pad te gaan en te vragen aan commissarissen, directeuren, secretarissen en internal auditors of de organisatie, waar ze aan verbonden zijn, een visie heeft hoe bij te dragen een circulaire economie. Zoals altijd vroegen we daarbij naar de huidige situatie, dus of zo’n visie aanwezig is, en naar de wenselijk situatie, dus of zo’n visie er moet komen. Veel respondenten vinden het wenselijk dat zo’n visie er komt. De instemming is bij de profit- sector het grootst.
>>
Tabel: Verbeterwensen benchmarks bij de stelling: de organisatie heeft een visie hoe ze kan bijdragen aan een circulaire economie
>>>
Naar aanleiding van deze resultaten hebben we begin februari van dit jaar tijdens een seminar met een groep van zo’n twintig commissarissen een groepsgesprek gevoerd.
Het begon met de vraag wat circulariteit eigenlijk is. Voor de een betekende het een manier van inkopen, voor de ander een ontwerpprincipe. Ook werd circulariteit gezien als een mentaliteitskwestie, het denken in ketens, hergebruik en ook als een kostendiscussie. Kortom, een redelijk grote variëteit aan waar mensen aan denken bij circulariteit.
Het volgende deel van de sessie besloeg de vraag over wat de organisatie al op dit gebied deed. Ook dit leverde een verscheidenheid aan antwoorden op. Uiteraard waren er organisaties aanwezig die nog niets hebben gedaan met circulariteit maar er waren ook organisaties waarbij al stevige stappen zijn gezet.
>>>>
Rol van de RvC
Welke rol heeft de RvC bij dit alles? Vanuit de werkgeversrol: heeft u gesproken met uw bestuurder hierover of zelfs doelen op dit gebied vastgelegd? Vanuit de toezichthoudende taak: hoe gaat de RvC om met circulariteit bij goedkeuring van langjarige investeringsbeslissingen? Heeft u zicht op de mogelijke bijdrage van uw organisatie aan de circulaire economie? Hoe kijken we over twintig jaar terug op de besluiten die u vandaag neemt over onder andere bouw- en vastgoed? De sessie leidde tot een interessante discussie en zeker bij een aantal commissarissen tot een bijgestelde opvatting. Wellicht is het goed die vragen eens mee te nemen naar de volgende vergadering of de eerstvolgende themadag.
>>>>>
Over het onderzoek
Afgelopen zomer werd de vijftiende editie van het jaarlijkse Grant Thornton commissarissen-benchmarkonderzoek van Board in Balance gehouden. Het onderzoek van auteurs Aalt Klaassen, Dirk-Jaap Klaassen en Oscar Toebosch (Board in Balance) en prof. Herbert Rijken richt zich op commissarissen, bestuurders, secretarissen van rvc en rvb en internal auditors.
Voor de verwerking van de resultaten wordt een regressieanalyse toegepast. Daardoor kunnen resultaten worden verkregen voor de afzonderlijke variaties (benchmarks). De respondenten worden benaderd via FBNed, de Governance University, de NCD, de NCR, de NVTZ, de NVTC, platform governance in cultuur, de VTW, VNO-NCW metropool Amsterdam, VTOI-NVTK, stichting Blikverruimers en Topvrouwen.nl (nu SER) en het relatiebestand van Board in Balance. Aan het onderzoek deden deze editie 197 respondenten mee. Het onderzoek wordt gesponsord door Grant Thornton, ORTEC en Integration People. Voor meer informatie: https://www.boardinbalance.com.
RvC- of RvT lid? En ook deelnemen?
Als u volgende keer wilt deelnemen, stuur dan uw contactgegevens naar Dirk-Jaap Klaassen (dirk-jaap.klaassen@boardinbalance.com). Wij zorgen er dan voor dat u komende zomer ook een uitnodiging ontvang voor deelname aan het onderzoek. Uiteraard kunt u ons ook volgen op Linkedin.
Respondenten geven aan dat deelname hen tot denken aanzet en helpt met het formuleren van agendapunten voor de RvC. U krijgt nieuwe inzichten en draagt via ons onderzoek bij aan goed bestuur.
Dirk-Jaap is researcher/consultant bij Board in Balance, een onafhankelijke organisatie die evaluaties van raden van commissarissen en raden van toezicht begeleidt en onderzoek verricht naar governance. Eén van deze onderzoeken is het Grant Thornton commissarissen benchmarkonderzoek, naar het functioneren van het commissariaat in al zijn facetten.
Dirk-Jaap Klaassen
Partner Board in Balance
Vergelijkbare artikelen
Kennisbank
Wij delen graag onze kennis
We hebben inmiddels al meer dan 250 artikelen in onze kennisbank opgenomen. En deze stellen wij graag aan u beschikbaar!
Vacatures
Diverse organisatie hebben vacatures
Vacatures in Limburg, Brabant en Gelderland binnen private en publieke organisaties overzichtelijk gepresenteerd.