5 tips van Peter Wakkie

door 19 februari 2019bijeenkomsten

Op donderdag 7 november 2019 organiseerde Universiteit Maastricht, Delfin Executives en Thuis Partners advocaten  voor de zesde keer De Dag van de Limburgse Commissaris. Ook dit jaar overtrof de opkomst onze verwachtingen. Ruim 120 gasten die zelf een toezichthoudende rol hebben, daar mee te maken hebben als bestuurder of interesse hebben deze stap te zetten mochten onder andere een praktijkgericht college bijwonen van Mr. Peter Wakkie.

Peter Wakkie is advocaat, bestuurder en commissaris. Voordat hij lid werd van de raad van bestuur van Ahold (2003-2009) speelde hij een belangrijke rol in het verkrijgen van het noodkrediet dat Ahold nodig had om te kunnen overleven na de boekhoudfraude. Op dit moment bekleedt de heer Wakkie commissariaten bij TomTom N.V. (voorzitter), BCD Holdings N.V. (lid) en Steinhoff International N.V. (vice-voorzitter). 

afbeelding_5vragenaan_monique_princen

01.

Creëer zoveel mogelijk verticale informatielijnen

Ga als commissaris dus niet enkel met het bestuur in gesprek, maar probeer zoveel mogelijk informatie uit de organisatie op te halen. Op die manier waarborg je als commissaris dat je weet wat er in de organisatie speelt

Neem je rol als toezichthouder zeer serieus!”

02.

Aanvaard niet direct een toezichthoudende functie

maar voer een soort van due diligence uit door met meerdere betrokkenen bij de organisatie in gesprek te gaan

03.

Blijf voortdurend alert

Nieuwe ontwikkelingen kunnen bijvoorbeeld voor een conflict of interest zorgen. Zo voorkom je dat je tijdens of na je periode wordt aangesproken op de wijze waarop je je functie hebt uitgeoefend

04.

Aanvaard geen toezichthoudende rol als de organisatie geen aansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten

Zelfs als een rechter aan het eind van een procedure zou oordelen dat een commissaris niets kan worden verweten, dan nog krijgen commissarissen met hoge kosten voor de procedure te maken

CV Peter Wakkie

  • ZAdvocaat, Bestuurder en Commissaris
  • ZVoormalig lid Raad van Bestuur Ahold
  • ZCommissaris bij TomTom n.v.
  • ZCommissaris bij BCD Holding n.v.
  • ZCommissaris bij Steinhoff International n.v.

05.

Doe niets voor niets

Toezichthouden zonder beloning is niet aan de orde. Je gaat immers een professionele relatie met elkaar aan. Daarbij ontstaat het gevaar dat er op andere manieren gecompenseerd gaat worden en dat komt je onafhankelijkheid als toezichthouder niet ten goede.

Mark Simons is gespecialiseerd in het bemiddelen van Commissarissen voor Investeringsfondsen, Participaties, Structuurvennootschappen of andere publiek/private structuren.

Daarnaast regelmatig betrokken bij het werven van toezichthouders met een financieel profiel voor publieke organisaties.

Mark Simons
Partner Delfin impact executives

06 - 523 76 775

Stel uw vraag aan Nico van der Peet

Kennisbank

Wij delen graag onze kennis

We hebben inmiddels al meer dan 250 artikelen in onze kennisbank opgenomen. En deze stellen wij graag aan u beschikbaar!

Vacatures

Diverse organisatie hebben vacatures

Vacatures in Limburg, Brabant en Gelderland binnen private en publieke organisaties overzichtelijk gepresenteerd.

Share This