De RvC en de Organisatiestrategie

door 28 april 2022

Hebben we wel hetzelfde beeld van de route naar de toekomst?

Deze periode in het kalenderjaar, grofweg tussen vaststelling jaarverslag en de start van het drukke najaar, wordt bij veel organisaties gebruikt voor strategieontwikkeling. Soms gaat het hierbij om de creatie van een nieuw meerjarenplan, soms om een update of bijstelling van de eerder gepresenteerde koers.

Voordat de RvB met de RvC komt praten over de strategie, adviseren we u samen als commissarissen eens te praten over uw gezamenlijke ambities voor uw organisatie. Want: zit u samen wel op één lijn?

>

De strategie is van het bestuur

De strategie is een verantwoordelijkheid van de rvb, horen we u denken. Zij moeten in de rvc met een voorstel komen. Inderdaad. Maar kan een rvc, met de verantwoordelijkheid voor de continuïteit van de onderneming en rekening houdend met de belangen van alle stakeholders, een bestuur laten werken aan een strategie waar de raad zelf niet of slechts beperkt achter staat? Dat lijkt strijdig, want de koers is van belang voor de continuïteit en van bepalende invloed op de belangen van stakeholders. Daarom vergt de strategie consensus: een algemene instemming.

Afbeelding_artikel_BoardinBalance_DeRvCendeOrganisatiestrategie_WerkenalsCommissaris
WerkenalsCommissaris_artikel_5vragenaan_theokremers

>>

Ambitie

Niet zelden zien wij als onderzoekers grote verschillen in de mate van instemming, tussen verschillende commissarissen. Deze zomer starten we de veertiende editie van het jaarlijkse Grant Thornton commissarissen-benchmarkonderzoek. Het onderzoek vergelijkt de huidige en de wenselijke situatie met betrekking tot een aantal stellingen. Om het beeld van de wenselijke situatie op te roepen, starten we het onderzoek met de ambities voor de toekomst. Wat ons in interviews opvalt, is dat verschillende leden van dezelfde rvc hier vaak heel verschillend over denken. In een eerste reactie lijkt het nog vrij eensgezind: de prioriteiten, weergegeven in algemene begrippen zoals bijvoorbeeld omzetgroei, kostenbesparing en verduurzaming, komen redelijk overeen. Maar als we vragen deze begrippen te kwantificeren (‘wat heeft uw organisatie bereikt over drie jaar?’), dan zien we soms grote verschillen.

>>>

Niet benoemde vooronderstellingen

Als er onvrede ontstaat in een strategietraject, dan is die vaak terug te voeren op het onvoldoende ‘doorleven’ van gekwantificeerde ambities in het begintraject. Vraag u daarom dit jaar eens af:

  • Heeft u onderling wel eenzelfde beeld bij wat ‘ambitieus doch haalbaar’ is?
  • Heeft u bij de belangrijkste acties niet alleen uw doel helder (zoveel mogelijk X), maar ook helder hoe u keuzes zou maken bij dilemma’s (zoveel mogelijk X, maar nooit ten koste van Y). Deelt u ten aanzien van deze acties uw visie op de afweging van stakeholderbelangen met andere commissarissen?

Vergaderingen staan meestal onder tijdsdruk. Vooronderstellingen worden vaak niet uitgesproken. Toch bepalen die in grote mate onze visie op beantwoording van de ‘hoe’-vraag, die in een strategietraject centraal staat.

>>>>

Een leeg A4-tje

Krijgt u dus volgende keer tussen uw stapel vergaderstukken een nieuw strategieplan of een uitnodiging hierover te gaan klankborden, begin dan eens met een leeg A4. Schrijf eerst uw speerpunten op. Kwantificeer ze. En bespreek ze met uw collega’s, voordat u het plan gaat behandelen. Het kan u en uw raad zomaar veel tijd en energie besparen.

Over het onderzoek

Het jaarlijkse Grant Thornton commissarissen-benchmarkonderzoek van auteurs Aalt Klaassen, Dirk-Jaap Klaassen en Oscar Toebosch (Board in Balance) en prof. Herbert Rijken richt zich op commissarissen, bestuurders, secretarissen van rvc en rvb en internal auditors. De respondenten worden benaderd via FBNed, de FINEM, de Governance University, hoofdsponsor Grant Thornton, de NCD, de NVTZ, de VTW, Topvrouwen.nl, VNO NCW metropoolregio Amsterdam, Stichting Blikverruimers.nl en het relatiebestand van Board in Balance. Het onderzoek wordt gesponsord door Grant Thornton, ORTEC en Integration People. Voor meer informatie: https://www.boardinbalance.com.

Ook deelnemen?

Als u wilt deelnemen met een persoonlijk interview, stuur dan uw contactgege­vens naar Dirk-Jaap Klaassen (dirk-jaap.klaassen@boardinbalance.com). Wij nemen dan contact met u op voor een afspraak. Respondenten geven aan dat deelname hen tot denken aanzet en helpt met het formuleren van agendapunten voor de rvc. U krijgt nieuwe inzichten en draagt via ons onderzoek bij aan goed bestuur.

Oscar Toebosch is researcher/consultant en mede-oprichter van Board in Balance, een onafhankelijke organisatie die evaluaties van raden van commissarissen en raden van toezicht uitvoert en onderzoek verricht naar governance. Één van deze onderzoeken is het Grant Thornton Commissarissen-benchmarkonderzoek, naar het functioneren van het commissariaat in al zijn facetten.

Oscar Toebosch
Partner Board in Balance

+31 (0)6 – 29594018

Oscar, ik wil graag meedoen aan jullie onderzoek

Kennisbank

Wij delen graag onze kennis

We hebben inmiddels al meer dan 250 artikelen in onze kennisbank opgenomen. En deze stellen wij graag aan u beschikbaar!

Vacatures

Diverse organisatie hebben vacatures

Vacatures in Limburg, Brabant en Gelderland binnen private en publieke organisaties overzichtelijk gepresenteerd.

Share This