Nevenfunctie en transparantie: In de Spiegel kijken

24-10-2017 | governance | 0 Reacties

Wie afgelopen dagen de krant maar eventjes opensloeg, kon er niet omheen: de rol van de Raad van Toezicht bij het Stedelijk Museum in Amsterdam. Je kunt je afvragen of de naam ‘toezicht’ wel op zijn plaats is. De inmiddels vertrokken museumdirecteur die ‘volgens de geldende arbeidsrechtelijke gebruiken nog drie maanden worden doorbetaald na haar afscheid’, zoals het persbericht van het ‘Stedelijk’ prachtig omschrijft, had nog een lucratieve nevenfunctie naast haar directeurschap.

Nevenfunctie en transparantie

Op zich niets mis met een nevenfunctie als je daar maar transparant in bent. Diverse media, met eerlijk-is-eerlijk, een hoofdrol voor NRC-Handelsblad, brachten de zaak aan het rollen. Snel werden nog andere nevenfuncties van de directie op de website toegevoegd die ‘abusievelijk’ niet in het jaarverslag stonden. De reputatieschade aan het Stedelijk, Beatrix Ruf én toezichthouders in het algemeen is een feit. Mevrouw Ruf is terecht aan de kant gezet. Of zoals het Stedelijk het zelf formuleert “Directeur Beatrix Ruf heeft besloten per onmiddellijke ingang terug te treden als directeur van het Stedelijk Museum”. En let op, dan komt het: “in het belang van het museum”. Kijk daar had mevrouw Ruf dus nu eerder over moeten nadenken. Het staat écht in het persbericht van het Stedelijk: “in het belang van het museum”. Ongeacht de bijzondere kwaliteiten die mevrouw Ruf kennelijk bezit, is ze finaal door het ijs gezakt. Met imagoschade voor iedereen tot gevolg. Transparantie is en blijft hier het toverwoord.

Verantwoording en transparantie

En nu? Is door haar vertrek het probleem opgelost? En, wat is de rol van de Toezichthouder? Allereerst is het mevrouw Ruf natuurlijk zélf aan te rekenen dat ze iedereen om de tuin geleid heeft door haar nevenfunctie niet te melden. Het is niet uit te leggen dat je je eigen bedrijf met een winst van meer dan 4 ton ‘vergeet’. Kwalijk ten top. Zeker in deze functie dien je transparant te zijn over hiervan moeten weten. Bizar dat journalisten de lucratieve bijbaan van mevrouw Ruf onthullen en dat de RvT ‘verrast’ is als werkgever. Zeker als je de samenstelling van de Raad van Toezicht ziet, dan mag je verwachten dat er beter toezicht wordt gehouden dan bij de lokale bingovereniging.

Governance is meer dan een begrip

Positief is dat het Stedelijk in hetzelfde persbericht meldt dat in opdracht van de huidige RvT de komende maanden geëvalueerd wordt hoe één en ander heeft kunnen gebeuren. Het imago van de toezichthouder is danig aangetast. Governance is meer dan een begrip. In de spiegel kijken en lessen trekken is de enige remedie na dit onvoorstelbare debacle.

Max is al meer dan 10 jaar actief in het vinden van kandidaten voor management- en directiefuncties en toezichthoudende functies in met name de non-profitsector. Door zijn jarenlange politieke carrière heeft hij een antenne ontwikkeld en een netwerk van kandidaten opgebouwd waar opdrachtgevers veel plezier aan beleven.

Max Ruiters
Partner Delfin Executives

linkedin telefoon 043 – 328 5110

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This